برترین جایگزین عسل برای شیرین کردن غذا چیست؟
به گزارش وبلاگ بخار، جایگزین عسل برای بسیاری یک انتخاب اخلاقی برای پایبندی به یک ایدئولوژی و سبک زندگی بر پایه احترام به حقوق حیوانات است. عسل یک شیرین کننده خوشمزه و البته طبیعی است. سال هاست در کشورهای مختلف برای طعم دادن و شیرین کردن غذا و انواع دسر از این شیرین کننده طبیعی استفاده می گردد.
تا به حال به این سوال فکر نموده اید که اگر در خانه عسل نداشتید، چه جایگزین های احتمالی برای عسل وجود دارد؟ شاید هم وگان باشید یا به علت حساسیت غذایی امکان استفاده از عسل به عنوان یک فراورده حیوانی را نداشته باشید. در این صورت راهکار چیست؟
افراد وگان معتقد هستند که مراحل فراوری عسل نوعی بی توجهی به زندگی طبیعی زنبور است و به خدمت گرفتن اجباری زنبورها برای فراوری انبوه عسل است. بنابراین عسل، جایی در زندگی سبز افراد وگان ندارد.
ممنوعیت استفاده از محصولات حیوانی در وگانیسم علت بر محدودیت غذایی و کمبود مواد مغذی نیست. افراد گیاهخوار و وگان برای هر محصول حیوانی یک جایگزین گیاهی و سالم دارند. همانطور که به جای استفاده از شیرهای لبنی از شیر گیاهی استفاده می نمایند تا مواد مغذی لازم روزانه بدن خود را تامین نمایند، برای سایر مممنوعیت های غذایی هم جایگزینی قرار داده اند.
یکی از قابل دسترس ترین جایگزین های عسل، شکر سفید است اما جایگزین های سالم تری وجود ندارد؟
در این مطلب به معرفی چند جایگزین عسل برای انواع غذا، نوشیدنی و دسر پرداخته شده است که تا حد امکان سلامتی افراد؛ به خصوص بچه ها و افراد در سن حساس را، به خطر نمی اندازند. شما می توانید این فهرست را نگه دارید تا موارد خاص را نباید فراموش کنید.
روش های معمول برای جایگزین عسل در آشپزی
جایگزین اول: شربت افرا
شربت افرا، یکی از محبوب ترین و رایج ترین شیرین نماینده یا طعم دهنده غذا خصوصا برای افراد وگان است. این شیرین نماینده برای طعم دار کردن شیر گیاهی هم گزینه ای عالی است. بسیاری از شما ممکن است چندان از طعم شیرهای گیاهی خوشتان نیاید یا بخواهید شیرینی آن را با یک شیرین نماینده طبیعی بیشتر کنید. در این صورت شربت افرا یکی از گزینه های روی میز است.
احتمالا شربت افرا را روی پنکیک، وافل یا بیسکوییت امتحان نموده اید، اما می توانید از آن برای آشپزی هم بهره ببرید.
شربت افرا بسیار سالم و مقوی است. این شیرین نماینده سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان است که توانایی مبارزه با انواع ویروس ها و التهاب را در بدن دارد.
از طرفی در مقایسه با قند معمولی دارای شاخص گلیسمی پایین تری است. برای پخت چیز کیک وگان بدون فر یک انتخاب عالی است.
طعم شیرین شربت افرا آنقدر زیاد نیست، بنابراین در هر دستور تهیه آشپزی، کافی است به ازای مقدار عسل مورد احتیاج رسپی همان مقدار از شربت افرا را اضافه کنید.
جایگزین دوم: شربت مالت برنج
یکی دیگر از مواردی که می توانید جایگزین عسل کنید، شربت مالت برنج است. زمانی که عسل در دسترس نباشد یا جز افراد وگان باشید این یک جایگزین بسیار سالم است. چراکه خوش طعم و بدون قند است.
طعم آن نسبت به عسل کم تر شیرین است، بنابراین بهتر است مقدار بیشتری از آن را در آشپزی خود بهره ببرید.
جایگزین سوم: شربت مالت جو
این جایگزین گیاهی عسل از جوانه جو به دست می آید و طعم منحصر به فرد مالت را دارد. شربت مالت جو، رنگ قهوه ای و حالت چسبناکی دارد. به شیرینی شکر سفید نیست اما یک جایگزین سالم برای عسل است.
اگر دسر یا غذای شما احتیاج به پخته شدن دارد این جایگزین گیاهی عسل برترین انتخاب است. برای انواع سس، گرانولا صبحانه وگان و انواع دسر وگان از شربت مالت جو بهره ببرید.
نباید فراموش کنید، مقدار کربوهیدرات این شربت بالا است. درست است مانند چربی برای خانواده کربوهیدرات هم کربوهیدرات های خوب و بد تعریف می گردد و مصرف روزانه آن حد و حدودی دارد. بنابراین بهتر است در استفاده از آن ها حد تعادل را رعایت کنید که این موضوع به شربت مالت جو هم مربوط می گردد. در هر دستور تهیه آشپزی کافی است به ازای مقدار عسل از همان مقدار شربت مالت جو بهره ببرید.
جایگزین چهارم: خرما
میوه های شیرین مانند خرما می توانند شیرین نماینده خوبی برای انواع غذا و دسر باشند. خمیر خرما که همان خرمای بدون هسته و له شده است، منبع سالمی از ویتامین ها، مواد مغذی، فیبر و حتی پروتئین است.
در هر یک چهارم فنجان خرما، بیشتر از 0.9 گرم پروتئین وجود دارد.
برای جایگزین کردن عسل در غذا از شیره خرما هم می توانید بهره ببرید. شیره خرما برای تهیه شیرخرما وگان با انواع شیر گیاهی بسیار مناسب است.
جایگزین پنجم: پوره موز
یکی از برترین جایگزین وگان عسل پوره موز است که اتفاقا علاوه بر جایگزین عسل به عنوان جایگزین تخم مرغ برای چسبندگی دادن به غذا مورد استفاده قرار می گیرد. به این ترتیب، موز در رژیم وگان کاربردی دوگانه خواهد داشت. این میوه هم شیرین است و هم بدون گلوتن است. بنابراین افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند می تواند به راحتی از پوره موز استفاده نمایند.
موز سرشار از مواد مغذی و مواد معدنی است. از طرفی، بسیار قابل دسترس است. برای استفاده از پوره موز بهتر است به جای یک قاشق عسل در طرز تهیه مورد نظر، دو قاشق پوره موز بهره ببرید.
جایگزین ششم: مایع استویا
مایع استویا، یک شیرین نماینده گیاهی است که می تواند جایگزین عسل در مقادیر کم باشد. بسیار شیرین تر از عسل است و طعم آن کمی تلخ است.
حواستان باشد که مقدار زیادی از آن را به مواد خود اضافه نکنید. چراکه به مقدار یک فنجان کامل عسل، فقط کافی است 15 قطره مایع استویا جایگزین گردد. از طرفی حواستان به بالا بردن رطوبت در دستور پخت خود باشید.
جایگزین هفتم: عسل گیاهی خانگی
خودتان عسل خانگی تهیه کنید. سیروپی شبیه به عسل اما نه خود عسل!
کافی است شکر قهوه ای و آب را روی حرارت ملایم قرار دهید تا دانه های شکر آب شوند. بعد از حدود دو دقیقه شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید مایع شیرین شما خنک و کمی سفت گردد. این مایع شیرین را درون یک شیشه دربسته در یخچال نگه داری کنید و به ازای هر مقداری عسل این مایع را جایگزین کنید.
جایگزین هشتم: شربت سورگوم
شربت سورگوم که منشا آن استان های جنوبی آمریکا است یکی دیگر از جایگزین های عسل در آشپزی است. شربت سورگوم، از نوعی گیاه خوشه ای به نام سورگوم که از خانواده غلات است به دست می آید. حواستان باشد که گیاه سورگوم قند بالایی دارد.
با وجود کالری بالای این شربت، سورگوم سرشار از کلسیم، آهن، پتاسیم و روی است. به علت شباهت قوام آن به عسل یکی از محبوب ترین جایگزین های گیاهی عسل و شکر در اروپا و آمریکا است.
جایگزین نهم: شربت نارگیل
یکی از سالم ترین گزینه های طبیعی که به عنوان جایگزین عسل استفاده می گردد، شربت نارگیل یا شهد نارگیل است.
شهد نارگیل، یک جایگزن طبیعی و بسیار مفید برای عسل است، اما در ایران به راحتی در دسترس نیست چرا که این شهد از شکوفه های نارگیل به دست می آید. شربت نارگیل نه تنها سرشار از مواد مغذی است بلکه شاخص گلیسمی پایینی دارد. طعم آن شبیه به شربت سورگوم است.
برای استفاده از آن بهتر است به مقدار عسل گفته شده در دستور تهیه، از شهد نارگیل به مواد مورد نظر اضافه کنید.
جایگزین دهم: شربت آگاو
یکی از طبیعی ترین جایگزین های عسل، شربت آگاو یا شهد آگاو است. این شیرین نماینده از نوعی کاکتوس به دست می آید.
این شربت ممکن است در ایران به راحتی دردسترس نباشد اما طعم آن شبیه به عسل است و رنگی روشن دارد.
در هر دستور تهیه آشپزی کافی است به ازای مقدار عسل از شربت آگاو بهره ببرید. (نسبت یک به یک)
کلام آخر
عسل از گذشته تا به امروز در رژیم غذایی ما ایرانیان دیده می گردد. اما به علت گران شدن قیمتش، کمیابی خرید عسل اصل یا به هر علت دیگری مانند محدودیت یا منع غذایی، احتیاج به استفاده از جایگزین عسل وجود دارد. به همین بهانه در این مقاله به 10 جایگزین مناسب برای عسل پرداخته شده است.
اگر وگان هستید و در پی جایگزین های گیاهی در آشپزی وگان، می توانید از جایگزین شیر لبنی یا جایگزین های تخم مرغ به جای به ترتب شیر لبنی و تخم مرغ در رژیمتان بهره ببرید. با یاری این مطالب نه تنها محدودیتی در رژیم غذایی خود نخواهید داشت، بلکه راهی برای تنوع و خلاقیت دادن به آشپزی را یاد خواهید گرفت.
منبع: کتاب کاله